Fasehuis - trainingshuis

Je wilt graag zelfstandiger gaan wonen. Dit kan spannend of lastig zijn. Want hoe werkt zelfstandiger wonen precies? Wat komt er allemaal op je af? Bij KAAT Zeeland kun je dit oefenen. Bij ons kun je samen met onze begeleiders in fases trainen naar meer zelfstandigheid.

Dit kan in verschillende varianten: je kan beginnen met logeren, maar deeltijd verblijf of volledig verblijf kan ook een mogelijkheid zijn om je te ontwikkelen naar meer zelfstandigheid.

Hoe helpt een Fasehuis mij?

Veel jongeren in ons fasehuis woonden eerst bij hun ouders of in een andere woonsituatie. Hoe dan ook; in ons fasehuis ga je voor het eerst zelfstandiger wonen. Of beter gezegd: je leert wat je moet kunnen en wat je moet weten om straks zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. Dit kunnen praktische dingen zijn, bijvoorbeeld koken, boodschappen doen en het huishouden doen.

Samen met de begeleiding wordt gekeken naar een passende weekinvulling, dat kan zijn school, werk of dagbesteding vinden.

´s Avonds en in het weekend zijn er gezamenlijke activiteiten. Waar we werken aan participatie en het vergroten van de sociale vaardigheden. Ook organiseren we regelmatig een thema-avond over een actueel onderwerp en stimuleren we je om zelf of samen met een groepsgenoot activiteiten te organiseren en te ondernemen om je zelfredzaamheid te vergroten.

In ons fasehuis woon je eerst in een woongroep met andere jongeren. Je hebt je eigen slaapkamer en deelt de woonkamer, keuken, badkamers en tuin met elkaar. Wanneer je eraan toe bent, gaan we op zoek naar een andere woning. Dit kan bijvoorbeeld zijn; begeleid wonen met anderen, begeleid zelfstandig wonen - hier is begeleiding meer op afstand aanwezig of zelfstandig wonen.

Drie fases

We werken in ons fasehuis met drie fases. Jongeren leren vaardigheden in hun eigen tempo.

Fase 1: Kennismaken en een persoonlijk plan

In deze fase maak je kennis met de andere jongeren in de groep. Met de begeleiding stel je een persoonlijk leerplan op waarin je jou leerdoelen beschrijft. Volgens een weekschema trainen we huishoudelijke vaardigheden, zoals schoonmaken, boodschappen doen en eten koken. We zoeken naar een passende dagbesteding. Als je dit nog niet hebt, draai je eerst mee tijdens de dagbesteding op onze zorgboerderij.

Fase 2: Samen kijken naar het vervolg

Hier is er aandacht voor trainen van de sociale vaardigheden en omgaan met emoties. Samen met je begeleider ga je bekijken welke manier van wonen het beste bij jou past. We schrijven je dan in voor een passende vervolgwoning.

Fase 3: Voorbereiding op zelfstandigheid

De begeleiding vindt meer plaats op afstand. Op die manier word je voorbereid op de volgende stap. We toetsen hier wat je al zelfstandig kunt en waar we je nog in kunnen trainen. Je traint om zelfstandig op te staan, gaat bijvoorbeeld zelf om een boodschap of doet uit jezelf een huishoudelijke taak.

Netwerk

We houden nauw contact met jouw netwerk. Zij kennen jou tenslotte het beste. Je netwerk motiveren we om sociale activiteiten met je te ondernemen en je te ondersteunen waar nodig. Afhankelijk van de situatie is ouder-mantelzorger altijd welkom in het fasehuis en kunnen zij helpen bij praktische zaken als dit lukt. Zoals meegaan naar de dokter of sportvereniging.

Verblijfsmogelijkheden

Wij bieden verschillende mogelijkheden voor jongeren (en het netwerk) om te trainen naar zelfstandig(er) wonen:

- Logeren (= 1 a 2 nachtjes per week)

- Deeltijd verblijf ( = 8 nachtjes per 14 dagen)

- Verblijf (volledige week, weekends naar huis behoord hierbij tot de mogelijkheden).

Dit kan via vergoeding vanuit Jeugdwet of WLZ (MPT of VPT + eigen bijdrage).

Doelgroep

Jongeren vanaf 16 jaar met een licht verstandelijke beperking (LVB), matig verstandelijke beperking (MVB), autismespectrum (ASS), sociaal emotionele ontwikkelingsachterstand, niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Let´s do it together